dilluns, 4 de maig del 2009

IMMIGRACIÓ A ESPANYA

LA IMMIGRACIÓ I EL TRÀFIC IL·LEGAL
Andreu Palou, Julià Josep i Adrià Mas
2n ESO

La  immigració a Espanya ha augmentat molt en els últims anys i s’aprofita per realitzar el tràfic de drogues i persones. 

La immigració aquest any ha augmentat gairebé en un milió de persones. A partir de l’any 1973, amb la crisi del petroli es va començar a immigrar per poder trobar un lloc on viure i poder treballar, i un dels països amb més immigració va ser Espanya. Actualment la població immigrant representa un 11,3% de tota la població espanyola. La majoria dels immigrants vénen per mar, fent de polissons i alguns traficants s’aprofiten d’ells per passar drogues a l’estranger.

La gent originària de cada país està en contra de la immigració i es diu que l’arribada de tants immigrants ha generat més atur i molts altres problemes econòmics.

La població estrangera se sol concentrar en les zones de major dinamisme econòmic del país, i per tant amb major necessitat de mà d’obra. Així, les zones d' Espanya amb major proporció d'immigrants són Madrid i la seva àrea d' influència, l' arc mediterrani i les illes. En el cas dels immigrants comunitaris, molts busquen el poder gaudir d’un clima més suau que el dels seus països d'origen; d' aquesta manera, els residents de la UE se solen concentrar en les costes de Llevant, Andalusia, Balears i Canàries. 
Per contra, les regions amb menor proporció d'immigrants en el 2005 són Extremadura (2,3% enfront del 8,46% nacional), Astúries (2,5%), Galícia (2,5%), País Basc (3 , 4%), Castella i Lleó (3,6%) i Cantàbria (3,7%). Cal assenyalar que el 44,81% de tots els immigrants censats a Espanya es reparteixen entre només tres províncies (Madrid, Barcelona i Alacant).
Drames per terra, mar i aire 

Molta gent fa negoci aprofitant els imigrants transportant-los en dobles fons en els cotxes, camuflats en la càrrega de camions, 'falsos turistes'... La desesperació empeny als immigrants a cercar qualsevol escletxa per arribar a Espanya.

Malgrat estar a la Societat de la Informació i comptar amb millors mètodes estadístics que en períodes anteriors, les xifres de la immigració segueixen sent difícils de conèixer. L'Institut Nacional d'Estadística, el Ministeri de l'Interior i el Ministeri d’afers Socials creuen les seves dades per obtenir una panoràmica més real de la immigració; però molts immigrants aconsegueixen passar desapercebuts davant aquestes autoritats. L’associació "Metges sense Fronteres" va informar que, en els últims deu anys, unes 6.400 persones han mort en intentar arribar, molts d’ells des de l’Africà Central, fins a territori espanyol.

L’emigració no és el problema principal dels països tot i que porta alguns problemes, per això no s’ha de prohibir però sí regular i limitar.

Aquesta gent ve del seu país perquè no pot viure en bones condicions allà de manera que els hem d’acceptar. La millor solució seria que s’arreglés el sistema d’aquell país d’origen com el Marroc, Sud-Amèrica, Romania... però com que això de moment no és possible sense una reforma del govern d’aquells països hem de fer el possible per conviure amb ells.