dilluns, 4 de maig del 2009

L'ARRIBADA DELS IMMIGRANTS A ESPANYA

Mònica Zuziac, Anna Nowak i Tudor Gaurean.

2n ESO.

Els immigrants que arriben a Espanya, arriben en diversos mitjans de transport: en autocar, cotxe, avió, però també arriben per mar. Principalment, a Espanya, arriben per mar els immigrants procedents de Marroc. Aquests arriben en “pasteres” o “cayucos”.

 Els immigrants subsaharians, que es troben atrapats al nord de Marroc,   van saltar les tanques fronteres de Ceuta i Melilla, i hi van haver catorze morts i milers de deportats.

La nova alternativa va ser marxar cap a les Canàrie

s en "pasteres" i "cayucos" des de Nouadhibou, a Mauritània. Un total de 45 "cayucos" que transportaven uns 4.500 immigrants van arribar a Tenerife després d'un trajecte de 600 quilòmetres.

 

LA RUTA DE LES PASTERES

L’arribada per via marítima és la que ha experimentat més canvis en els últims anys. 

A mesura que el govern central ha anat tancant les vies d'accés als subsaharians que intentaven arribar a l'Estat,

 els immigrants han anat obrint noves rutes, cada vegada més perilloses. Si la ruta majoritària fa tres anys arrencava del nord del Marroc i suposava un viatge de 14 quilòmetres a través de l'estret de Gibraltar, l'última surt del nord del Senegal i té com a objectiu el sud de Tenerife, la qual cosa implica una travessia per l'oceà de més de 1.200 quilòmetres.

ELS CAYUCOS

Molts senegalesos continuen jugant-se-la amb "cayucos" amb la intenció i il·lusió de desembarcar a la Península. 

Arriben a les platges i deltes d'Elinkine sense soroll, i sense soroll salpen en piragües cap a Espanya. Per por de la policia porten poc equipatge i ningú no confessa les seves intencions, però un que sí que ho ha fet, assegura que no té por de l'oceà. De temps ençà que ha rodat la seva pròpia pel·lícula sobre el futur a Espanya, per fer ara marxar enrere en els seus somnis.

 

PER QUÈ ARRIBEN ELS IMMIGRANTS A LA PENÍNSULA?

Els immigrants que arriben a Espanya emigren per diverses causes, com per exemple la falta de diners, menjar, feina, una casa on viure.....

Segons en Mohamed, un marroquí, diu que les famílies es sacrifiquen i reuneixen els diners per tal que els seus fills surtin de la misèria i busquin un món on viure millor. També ens diu que ens imaginem com es sentirien els nostres pares si ens veiessin al carrer asseguts, sense feina, menjar, una casa on viure, un dia i un altre... i diu que la gent jove vol llibertat.

Entre aquestes causes també n’hi ha d’altres, els immigrants arribem a per fer diners, i moltes vegades no troben feina i es dediquen, tot i que és molt perillós ja que els podrien tancar a la presó, a la venda de drogues.