dimecres, 29 d’abril del 2009

EMIGRACIÓ A ESPANYA

Esther Casalí, Felipe Guio i Paula Contreras
2n ESO

L'Associació Pro Drets Humans d'Andalusia   (APDHA) ha documentat la mort de 1.167 persones que van perdre la vida en el trajecte des d'Àfrica a Espanya durant el 2006. No obstant això, aclareix que “mai” se sabrà el nombre exacte de morts i calcula que aproximadament van poder ser 7.000 persones les que van morir.

Pel que fa l’evolució en poques dècades, Espanya ha passat de ser un país netament emissor d' emigrants a ser receptor d 'un intens flux migratori. A partir del 1973, amb la crisi del petroli, l' emigració d 'espanyols a l'estranger començà a deixar de ser significativa i es va produir el retorn de molts emigrants espanyols que es manté avui dia. Es creu que ha estat forçat per l 'augment de l' atur que va colpejar a gairebé tots els països d'acollida.

El restabliment de la democràcia va coincidir amb una fase de relatiu equilibri en els saldos migratoris nets, que es va perllongar fins a mitjans de la dècada dels noranta.

El percentatge d' immigrants procedents de les diferents regions del món és incert degut principalment a què bona part dels estrangers censats a Espanya poden compartir més d' una nacionalitat. Existeixen nacionals francesos, portuguesos, italians i alemanys nascuts a Iberoamèrica o altres regions del món que comparteixen diferents orígens.

 La població estrangera se sol concentrar en les zones de major dinamisme econòmic del país, i per tant amb major necessitat de mà d'obra. Així, les zones d'Espanya amb major proporció d' immigrants són Madrid i la seva àrea d'influència, l' arc mediterrani i les illes. 

En el cas dels immigrants comunitaris, molts busquen el poder gaudir d' un clima més suau que el dels seus països d' origen; d'aquesta manera, els residents de la UE se solen concentrar en les costes de Llevant, Andalusia, Balears i Canàries. Per contra, les regions amb menor proporció d' immigrants en el 2005 són Extremadura (2,3% enfront del 8,46% nacional), Astúries (2,5%), Galícia (2,5%), País Basc (3 , 4%), Castella i Lleó (3,6%) i Cantàbria (3,7%). Cal assenyalar que el 44,81% de tots els immigrants censats a Espanya es reparteixen entre només tres províncies (Madrid, Barcelona i Alacant).
Per nacionalitats, les més presents són la marroquina, la romanesa, l'equatoriana, la britànica i la colombiana. 
A la taula següent es descriu el creixement registrat per les comunitats d'immigrants més grans d'Espanya en el 2007, i entre els censos de 2001 i 2006. Les que més van créixer en aquest període van ser la paraguaiana (+2.980%, encara que partint des de nivells molt baixos), la boliviana (+2.012%) i la romanesa (+1.187%). 
Les conclusions que hem arribat han set que l’emigració és molt abundant depèn en quin país sobretot a Espanya, que normalment les persones immigrants provenen de llocs on hi ha més pobresa com per exemple: Àfrica, Xina, Marroc, Sud-Amèrica..., també hem pensat que emigrar del teu país és molt complicat, perquè deixes la teva família al teu país i t’ has de buscar la vida en un país que no coneixes.