divendres, 22 de maig del 2009

ELS IMMIGRANTS A ESPANYA

La immigració a Espanya

Cristina Mas, Arnau Pradell i Sandra Platero.

2n ESO

  La immigració a Espanya ha existit des de sempre, però és, des de la dècada dels 1990, un fenomen de gran importància demogràfica i econòmica. La immigració espanyola és molt variada i està dominada per la procedent d’àrees culturalment properes. 

En poc temps, Espanya ha passat de ser un país emissor d’emigrants, a ser receptor de molts immigrants. Segons el cens INE 2008, el 11,3% de la població de Espanya és de nacionalitat estrangera. A partir del 1973 gràcies als immigrants la crisis petrolera va deixar de ser tant significativa i es va produir el retorn dels immigrants al seu país. 

ELS IMMIGRANTS A CATALUNYA

Catalunya, amb un creixement de 181.887 persones, és la comunitat d’Espanya on més s’ha i

ncrementat la població entre els anys 2004 i 2005. Aquest creixement es produeix gràcies als 

immigrants ja que el 85,7% dels nous empadronats eren estrangers. Actualment, Catalunya té un 11,42% d’estrangers. Per nacionalitats, els marroquins són els més nombrosos i amb 166.371 persones representen el 20,8% dels estrangers a Catalunya. Els equatorians estan en segon, un 10% en total. De les primeres 53 poblacions d’Espanya que es troben amb més immigrants, 31 són catalanes. 

EMMIGRACIÓ ESPANYOLA

L'emigració espanyola va començar a l'Edat moderna. El segle XIX la major part dels Espanyols emigraven a Amèrica. Al 1973 va disminuir molt a causa de la crisi. Però s'ha produït una tornada important d'immigrants, sobretot procedents d’Europa. Especialment l'emigració de joves universitaris que acaben la seva formació científica a l'estranger, i de vegades no en tornen.

CONCLUSIÓ

La immigració ha existit sempre, tot i que abans era més ben rebuda, i menys problemàtica. Avui en dia alguns immigrants ens han ajudat amb el tema de la crisi, agafen feines que els espanyols no volen fer, estan disposats a fer qualsevol cosa que se’ls proposi, estan aquí per intentar millorar les seves vides, guanyar diners i sobreviure. Han marxat del seu país arruïnats, amb la idea d’arribar aquí i que tot els sigui molt més fàcil, però ara hi ha el tema de la crisi econòmica. Avui en dia és molt difícil trobar una bona feina, que tinguis un sou bo i que t’agradi, els espanyols no accepten aquestes feines, en canvi els immigrants les accepten per molt  dolentes que siguin, treballen hores i hores, però el que cobren no és suficient. D’altra banda com que les condicions de vida no són molt fàcils alguns immigrants han hagut de cometre alguns actes delictius. 

dimecres, 20 de maig del 2009

EMIGRACIÓ

Com arriben els emigrants a les costes espanyoles
Pere Ausió i Aleix Hidalgo 

2n ESO

Notícia d'un diari:

Sis pasteres amb una setantena d'immigrants han arribat en les últimes hores a Almeria. L'última embarcació l'han interceptat aquesta matinada davant la costa de Granada, amb 36 persones a bord, entre elles una dona. Els "sense papers" provenen d'Algèria i estan en bon estat de salut. Després de rebre atenció mèdica, han passat a disposició de la Policia Nacional.

L’emigració humana és marxar del lloc d’origen a un altre. El dia internacional de l’emigració és el 18 de desembre. Es distingeix del turisme perquè l’emigració suposa fixar la residència en un altre indret, encara que sigui amb previsió temporal.

La pobresa empeny cada any entre 65.000 i 120.000 subsaharians per camins incerts cap al nord de l’Àfrica per fer el salt des d’allà cap al pretès paradís europeu. Milers d’homes, dones i nens travessen deserts, creuen rius i fan trajectes interminables en camions atrotinats o, a vegades, a peu, fins que arriben al punt de sortida de les pasteres.  La majoria d’emigrants arriben a les costes espanyoles amb pasteres que son petites

 barques de fusta que estan fabricades per ells mateixos per culpa dels diners. Molts arriben morts per falta de menjar i aigua, també n’hi ha que no arriben a les costes perquè la pastera ha bolcat  i no han pogut tornar-hi entrar i també n’hi ha molts que s’ofeguen i arriben arrossegats per la mar a les costes espanyoles.

Factors que provoquen l’ emigració:

1. Atur o feines mal pagades

2. Desastres naturals

3. Guerra

4. Manca de drets bàsics

5. Fam i pobresa

6. Fonamentalisme religiós

7. Desacord amb el règim dominant

8. Tenir part de la família ja migrada

9.  Corrupció

Atur o feines mal pagades: La gent marxa del seu país perquè hi ha molt atur. L’atur es provoca perquè falta molta feina. I la feina que hi ha és mal pagada i no poden viure bé.

Desastres naturals: No només és per les feines sinó que també és per les causes naturals, és a dir els desastres naturals són: terratrèmols, huracans, erupcions...

Guerra: En aquest països hi ha moltes guerres que provoquen  que la gent tingui molta misèria i hagi de marxar.

Manca de drets bàsics: La gent marxa del seu país per culpa de les poques coses necessàries que té la gent en aquell país. Estem parlant de l’ escola, una feina...

Fam i pobresa: Són els pocs recursos per sobreviure en el seu país i per això han d’anar a altres països.

Fonamentalisme religiós: Altres marxen perquè la seva religió els obliga a fer coses que ells no volen fer i la seva religió és molt dura.

Desacord amb el règim dominant: Hi ha altra gent que marxa perquè no els  agrada el grup que governa i volen evitar guerres.

 Tenir part de la família ja migrada: Hi ha molta gent que troba a faltar la gent de las seva família i se’n va amb ells fora del seu país.

Corrupció: Que la gent important enganya els menys importants i els fan fora del seu país.                    

AL FINAL HEM APRÈS QUE:

Hi ha molta gent que no li agrada el país on viu, i per això emigren a altres països. Normalment la gent que emigra a altres països és perquè no té diners per compra menjar. Nosaltres pensem que hi ha massa emigració al mon. Per això els països més rics haurien de donar diners el països mes pobres per aconseguir que tots els països estiguessin en igualtat de condicions. Hem après que hem d’estar agraïts de viure on estem vivint perquè si vivíssim a un d’aquests països pobres ens passaria el mateix que a ells.

Hauríem de jugar-nos la vida per arribar on estem ara. Però si tots i posseïm una mica d’ajuda aquest món podria ser molt millor.

Informació extreta de Google, Viquipèdia i enciclopèdies diverses.

dimecres, 13 de maig del 2009

IMMIGRANTS DE ROMANIA

IMMIGRANTS ROMANESOS
Andrea Iacob i Anda Maria Stana
2n ESO
Molts immigrants romanesos treballen per tot el món. Hi han molts immigrants romanesos que treballen per tot el món. Quan arribes en un país estranger és molt difícil de trobar feina perquè hi ha un problema amb la llengua.

El transport: de Romania no es pot arribar pel mar però es pot arribar amb l’avió, l’autocar amb cotxe ......etc. Quan arribes en un país estranger el primer què s’ha de fer és buscar una casa i després s’ha de trobar feina.

Quan vas a un altre país a treballar primer hi va un membre de la família i després vénen els altres membres de la família com hi han ara aquí molts immigrants amb la família.

Els romanesos ocupen el tercer lloc en el nombre d'immigrants a Espanya

Actualment, els romanesos representen el 9,3% del total de treballadors estrangers registrats en la Seguretat Social dels quals la major part (93,7%) treballen per compte d'altri. Per sectors d'activitat, destaquen els serveis (36,7% en relació al conjunt dels treballadors estrangers), l'agricultura (24,9%) i la construcció (29,7%) són els que més treballadors romanesos absorbeixen.  

Amb la recent entrada de Romania a la Unió Europea les possibilitats de treball per al col·lectiu romanès es veuen reforçades, perquè facilitarà la seva integració laboral i social sense necessitat renunciar a la seva nacionalitat d'origen.

Els romanesos s'han convertit en el col·lectiu d'immigrants més nombrós d'Espanya. Segons el padró de 2008, els romanesos que viuen i treballen a Espanya sumen ja 728.967, gairebé sis-cents mil més que en 2003; això els situa per davant de marroquins (644.688) i equatorians (420.110).
Conclusions 

En aquest tema nosaltres hem vist quants immigrants hi han per tot el món sobre tot a Espanya, hem vist com treballen, com viuen i com arriben d’un país a un altre. Nosaltres tenim una mica d’experiència perquè som immigrants i per això sabem com es treballa, com es viu i altres coses en un país estranger. Nosaltres ho sabem perquè hem vist alguna gent com ha arribat aquí no ha trobat un lloc per treballar i no tenia diners i era molt difícil viure en un país estranger.

Webs consultades :

www.google.com

dilluns, 11 de maig del 2009

L'EMIGRACIÓ

L'EMIGRACIÓ A CATALUNYA
Judit Hernández, Mònica Hidalgo i Miguel Àngel Delgado. 
2n ESO

http://blogs.europapress.es/images/blogs_europapress_es/social/inmigrantes.jpg

 La immigració aquest any ha augmentat gairebé en un milió de persones.

 FACTORS QUE IMPULSEN L’EMIGRACIÓ

Són els motius pels quals la gent marxa del seu lloc de residència.

Les raons que empenyen a les persones a emigrar dels seus països acostumen a ser complexes i diverses i es distingeixen de les causes immediates que precipiten la decisió de deixar el país. Actualment, els països que registren més emigració acostumen a ser els pertanyents al denominat Tercer Món. Alguns d’ells reben una font d’ingressos important de les  que envien els emigrats als seus familiars, els factors solen ser:

 

Atur o feines mal pagades

En l’economia una persona que pot i vol treballar pel salari prevalent del mercat però que no troba feina és considerada una persona desocupada, aturada, o en atur.

 Guerra

La guerra és l’enfrontament entre països,o d’altres organitzacions armades, amb l’ús de violència i d’armes. Encara que des de sempre hi ha hagut enfrontaments entre les col·lectivitats humanes, la guerra oficialment considerada com a tal comença com a si mateixa en els primers imperis orientals, que ja utilitzen cavalleria i armament elaborat.

Manca de drets bàsics

Totes les persones tenim els mateixos drets en la societat, encara que siguin emigrants han de tenir dret a l’educació, a la feina, a la sanitat... tal com nosaltres tenim. La majoria dels països pobres o del Tercer Món tenen aquesta manca de drets i per aquest motiu emigren.

http://analisishectorylili.files.wordpress.com/2007/11/pobreza1.jpg

Fam i pobresa

La gent es mor per malalties perquè mengen poc i tenen malalties perquè no tenen el menjar adequat i no tenen recursos i encara que treballin els paguen molt poc.

Fonamentalisme religiós

Hi ha gent que emigra perquè la gent del seu país tenen moltes creences amb la seva religió i els destrueixen la vida perquè els poden fer mal o portar-los a la presó.

Desacord amb el règim dominant

Hi ha països que hi ha dictadura i persegueixen els que tenen idees contràries  i han d’emigrar per la política del seu país.

Tenir part de la família ja migrada

Hi ha gent que té quasi tota la família emigrant  pels factors esmentats anteriorment i que ja són a altres països per millorar la seva qualitat de vida. Llavors la gent es reuneix amb la família ja migrada.

 Corrupció

Quan en un país sense gaires recursos la política o les persones que controlen les ajudes que els hi envien, de manera il·legal se les queden  i llavors la gent que no els arriba l’ajuda no va bé d’economia i els altres es queden amb el doble de benefici propi.

L’estat ha destinat més de dotze milions d’euros a finançar organitzacions que s’encarreguen d’aquest acolliment. Els objectius de les ONG són ajudar els immigrants a integrar-se en la societat d'acollida i facilitar el seu accés a serveis socials.

La Creu roja Treballa en diversos àmbits d’actuació, entre els quals hi ha l’ajuda a la immigració i el salvament marítim. Entre els seus objectius hi ha la integració social i laboral dels immigrants a partir de tres grans línies de treball: l’assessorament als immigrants, la conscienciació social i la formació.

http://www.creuroja.org/cat/fhome.htm

Des del nostre punt de vista ens sembla que els immigrants tenen tot el dret a poder viure com les altres persones, sense passar gana ni set i millorar la qualitat de vida en el lloc on habiten.

dilluns, 4 de maig del 2009

ELS IMMIGRANTS ARRIBEN A ESPANYA

Aina Roqué Maydeu, Berta Sala Serra i Anna Rovira Font

2n ESO

La immigració a Espanya ha existit sempre però des de l’any 1990 ha anat augmentant.

Molts immigrants intenten entrar al nostre país, fent-se passar com a turistes, i així quedar-se de manera il·legal a Catalunya o Espanya. Però als aeroports han detectat aquests “immigrants camuflats” i és per això que el Ministeri d’Interior ha fet tornar al seu país uns 13.500 immigrants.

Aquesta és una manera factible per als immigrants de poder-se quedar de manera il·legal però també és injust perquè moltes persones que realment eren turistes els han fet tornar al seu país d’origen.

La població immigrant es concentra en les zones del país on hi ha més feina, en el cas d’Espanya, Madrid, Llevant, Andalusia, les illes Balears i Canàries  és on hi ha més immigració. En canvi on n’hi ha menys és a Extremadura, Astúries, Galícia, País Basc, Castella i Lleó i Cantàbria.

La immigració d’ Espanya és molt variada, i prové de països molt propers al nostre. Sobretot del Nord d’Àfrica, l’Europa no comunitària, però també vénen d’altres indrets més allunyats l’Àfrica subsahariana, l’Extrem d’Orient, el subcontinent indi i Filipines.

Molts dels immigrants arriben en avió o per mar, però també n’hi han que passen camuflats en els portaequipatges dels cotxes, o a sota als motors. 

La majoria dels immigrants que arriben amb pasteres estan malalts o quasi morts de gana, d’altres es moren durant el trajecte, això és a causa de la fam que hi ha en els seus països d’origen i també per la duresa de la travessia. Per això en arribar aquí, el primer que necessiten és ajuda mèdica i sobretot menjar.

N’hi ha alguns que aprofiten per portar droga cap  al nostre país, això fa que augmenti la delinqüència. 

Fent aquest treball ens hem adonat que en els últims anys han arribat molts immigrants al nostre país, creiem que s’hauria de controlar més, i només deixar quedar aquelles persones que realment ho necessiten. Així possiblement disminuiria la delinqüència. És veritat que tenen el mateix dret que nosaltres de viure aquí però ja que vénen que s’haurien d’adaptar a la nostra cultura i a la nostra societat.  Ja sabem que al principi quan arriben és complicat però després d’un temps de ser aquí se’ls hauria de tractar igual que a nosaltres.

L'ARRIBADA DELS IMMIGRANTS A ESPANYA

Mònica Zuziac, Anna Nowak i Tudor Gaurean.

2n ESO.

Els immigrants que arriben a Espanya, arriben en diversos mitjans de transport: en autocar, cotxe, avió, però també arriben per mar. Principalment, a Espanya, arriben per mar els immigrants procedents de Marroc. Aquests arriben en “pasteres” o “cayucos”.

 Els immigrants subsaharians, que es troben atrapats al nord de Marroc,   van saltar les tanques fronteres de Ceuta i Melilla, i hi van haver catorze morts i milers de deportats.

La nova alternativa va ser marxar cap a les Canàrie

s en "pasteres" i "cayucos" des de Nouadhibou, a Mauritània. Un total de 45 "cayucos" que transportaven uns 4.500 immigrants van arribar a Tenerife després d'un trajecte de 600 quilòmetres.

 

LA RUTA DE LES PASTERES

L’arribada per via marítima és la que ha experimentat més canvis en els últims anys. 

A mesura que el govern central ha anat tancant les vies d'accés als subsaharians que intentaven arribar a l'Estat,

 els immigrants han anat obrint noves rutes, cada vegada més perilloses. Si la ruta majoritària fa tres anys arrencava del nord del Marroc i suposava un viatge de 14 quilòmetres a través de l'estret de Gibraltar, l'última surt del nord del Senegal i té com a objectiu el sud de Tenerife, la qual cosa implica una travessia per l'oceà de més de 1.200 quilòmetres.

ELS CAYUCOS

Molts senegalesos continuen jugant-se-la amb "cayucos" amb la intenció i il·lusió de desembarcar a la Península. 

Arriben a les platges i deltes d'Elinkine sense soroll, i sense soroll salpen en piragües cap a Espanya. Per por de la policia porten poc equipatge i ningú no confessa les seves intencions, però un que sí que ho ha fet, assegura que no té por de l'oceà. De temps ençà que ha rodat la seva pròpia pel·lícula sobre el futur a Espanya, per fer ara marxar enrere en els seus somnis.

 

PER QUÈ ARRIBEN ELS IMMIGRANTS A LA PENÍNSULA?

Els immigrants que arriben a Espanya emigren per diverses causes, com per exemple la falta de diners, menjar, feina, una casa on viure.....

Segons en Mohamed, un marroquí, diu que les famílies es sacrifiquen i reuneixen els diners per tal que els seus fills surtin de la misèria i busquin un món on viure millor. També ens diu que ens imaginem com es sentirien els nostres pares si ens veiessin al carrer asseguts, sense feina, menjar, una casa on viure, un dia i un altre... i diu que la gent jove vol llibertat.

Entre aquestes causes també n’hi ha d’altres, els immigrants arribem a per fer diners, i moltes vegades no troben feina i es dediquen, tot i que és molt perillós ja que els podrien tancar a la presó, a la venda de drogues.

IMMIGRACIÓ A ESPANYA

LA IMMIGRACIÓ I EL TRÀFIC IL·LEGAL
Andreu Palou, Julià Josep i Adrià Mas
2n ESO

La  immigració a Espanya ha augmentat molt en els últims anys i s’aprofita per realitzar el tràfic de drogues i persones. 

La immigració aquest any ha augmentat gairebé en un milió de persones. A partir de l’any 1973, amb la crisi del petroli es va començar a immigrar per poder trobar un lloc on viure i poder treballar, i un dels països amb més immigració va ser Espanya. Actualment la població immigrant representa un 11,3% de tota la població espanyola. La majoria dels immigrants vénen per mar, fent de polissons i alguns traficants s’aprofiten d’ells per passar drogues a l’estranger.

La gent originària de cada país està en contra de la immigració i es diu que l’arribada de tants immigrants ha generat més atur i molts altres problemes econòmics.

La població estrangera se sol concentrar en les zones de major dinamisme econòmic del país, i per tant amb major necessitat de mà d’obra. Així, les zones d' Espanya amb major proporció d'immigrants són Madrid i la seva àrea d' influència, l' arc mediterrani i les illes. En el cas dels immigrants comunitaris, molts busquen el poder gaudir d’un clima més suau que el dels seus països d'origen; d' aquesta manera, els residents de la UE se solen concentrar en les costes de Llevant, Andalusia, Balears i Canàries. 
Per contra, les regions amb menor proporció d'immigrants en el 2005 són Extremadura (2,3% enfront del 8,46% nacional), Astúries (2,5%), Galícia (2,5%), País Basc (3 , 4%), Castella i Lleó (3,6%) i Cantàbria (3,7%). Cal assenyalar que el 44,81% de tots els immigrants censats a Espanya es reparteixen entre només tres províncies (Madrid, Barcelona i Alacant).
Drames per terra, mar i aire 

Molta gent fa negoci aprofitant els imigrants transportant-los en dobles fons en els cotxes, camuflats en la càrrega de camions, 'falsos turistes'... La desesperació empeny als immigrants a cercar qualsevol escletxa per arribar a Espanya.

Malgrat estar a la Societat de la Informació i comptar amb millors mètodes estadístics que en períodes anteriors, les xifres de la immigració segueixen sent difícils de conèixer. L'Institut Nacional d'Estadística, el Ministeri de l'Interior i el Ministeri d’afers Socials creuen les seves dades per obtenir una panoràmica més real de la immigració; però molts immigrants aconsegueixen passar desapercebuts davant aquestes autoritats. L’associació "Metges sense Fronteres" va informar que, en els últims deu anys, unes 6.400 persones han mort en intentar arribar, molts d’ells des de l’Africà Central, fins a territori espanyol.

L’emigració no és el problema principal dels països tot i que porta alguns problemes, per això no s’ha de prohibir però sí regular i limitar.

Aquesta gent ve del seu país perquè no pot viure en bones condicions allà de manera que els hem d’acceptar. La millor solució seria que s’arreglés el sistema d’aquell país d’origen com el Marroc, Sud-Amèrica, Romania... però com que això de moment no és possible sense una reforma del govern d’aquells països hem de fer el possible per conviure amb ells.