Què fan per arribar i quedar-se?
Gemma, Anna, Àngel, Ruben i Joan Ruben
2n.ESO
Ens pensem que la majoria dels immigrants arriben amb pastera. Però, això és veritat?
No. Només l’1 % dels immigrants arriba amb pastera.
TRENCANT TÒPICS
Un de cada 100 immigrants entra a Espanya en cayuco o en pastera, dos de cada 3 ho fan en avió, després hi ha els que entren per mitjans terrestres.
Depèn dels països d’origen, doncs, els immigrants arriben per mar, amb camió, amb tren...
No tots els immigrants són pobres. Alguns immigrants del nord d’ Europa vénen amb els diners justos per poder pagar un bitllet d’avió o d’autocar d’anada. Quan la policia els pregunta si son immigrants, ells fan veure que son turistes.
Els immigrants que provenen d’Amèrica del sud (que en total són un 38,05%,) vénen amb avió i amb vaixells antics i en mal estat.
Els immigrants que provenen de l’Àfrica negra representen el 19,62%.
COMUNITATS QUE ARRIBEN EN PASTERA
Les comunitats d’immigrants que solen arribar amb pastera són les del nord d’Àfrica.
Tot i que pensem que la immigració que arriba amb pastera és la més abundant, no és així, menys de l’1% dels immigrants que arriben a Espanya ho fan amb aquest transport.
Aquest, no és un transport segur. A més, les màfies fan pagar molts diners als immigrants per transportar-los amb una pastera amb males condicions i no els asseguren que arribin amb vida al país desitjat o que els agafi la policia en arribar a la costa.
COMUNITATS QUE ARRIBEN EN AVIÓ
Els romanesos són la comunitat que més usa l’avió com a mitjà de transport per arribar a Espanya.
El que fan per poder-se quedar és comprar un bitllet d’anada i tornada al seu país, per així poder demostrar que són turistes (encara que sigui mentida). A més, a les agències de viatges on compren aquest bitllet (al seu país) ja els preparen pel que els podria demanar la policia a l’aeroport i així tornar a demostrar que són turistes.
COMUNITATS QUE ARRIBEN PER MITJANS TERRESTRES
També hi ha immigrants que poden arribar al seu destí amb mitjans terrestres. Alguns s’amaguen en camions que van a embarcar al nord del continent africà i al cap de cents de quilòmetres penjats sobre l’asfalt trepitgen territori espanyol gràcies a què el conductor es para a descansar en una àrea de servei.
Però la guàrdia civil té un censor de freqüència cardíaca que es col•loca als vehicles i marca en una pantalla si hi ha gent amagada a la càrrega i, si n’hi ha, a la zona del vehicle en la qual estan. Això ho fan després d’haver passat el primer control de documentació de la policia nacional i després de passar-ne un altre de la guàrdia civil en què es mira la mercaderia.
CAS ANECDÒTIC
És el cas d’una parella que volia venir a Espanya però els faltaven diners. El noi va viatjar com a passatger i portava una caixa d’1m x 1m com a equipatge. En arribar a Espanya es va veure que dins la caixa hi viatjava una noia, que suposadament era la seva dona.
CONCLUSIÓ
El que ja sabíem sobre els immigrants és que vénen aquí il·legalment per la qualitat de vida que nosaltres tenim (feina, casa, aliments, aigua...) i que ells als seus països no tenen.
Però el que no coneixíem tant són els esforços que fan per poder-se quedar aquí, al país que tant havien somiat.
Per exemple, els que arriben en avió, com uns suposats turistes; amb el passaport en regla; dos bitllets (un d’anada i un de tornada al seu país); la reserva d’un hotel; diners per poder sobreviure uns quants dies a Espanya i moltes mentides preparades. O els que arriben en camió o tren, com arrisquen la seva vida venint cap aquí dins les mercaderies, o sota aquests vehicles... També els que arriben amb pastera, la quantitat de diners que han de pagar a les màfies, i que ni tansols els asseguren que arribin amb vida al país desitjat.
Webs consultades