dimarts, 2 de juny del 2009

LA IMMIGRACIÓ A ESPANYA

La immigració a Espanya
Cristina Mas, Arnau Pradell i Sandra Platero. 2n ESO

La immigració a Espanya ha existit des de sempre, però és, des de la dècada dels 1990, un fenomen de gran importància demogràfica i econòmica. La immigració espanyola és molt variada i està dominada per la procedent d’àrees culturalment properes. En poc temps, Espanya ha passat de ser un país emissor d’emigrants, a ser receptor de molts immigrants. Segons el cens INE 2008, el 11,3% de la població de Espanya és de nacionalitat estrangera. A partir del 1973 gràcies als immigrants la crisis petrolera va deixar de ser tant significativa i es va produir el retorn dels immigrants al seu país.

Els immigrants a Catalunya
Catalunya, amb un creixement de 181.887 persones, és la comunitat d’Espanya on més s’ha incrementat la població entre els anys 2004 i 2005. Aquest creixement es produeix gràcies als 
immigrants ja que el 85,7% dels nous empadronats eren estrangers. Actualment, Catalunya té un 11,42% d’estrangers. Per nacionalitats, els marroquins són els més nombrosos i amb 166.371 persones representen el 20,8% dels estrangers a Catalunya. Els equatorians estan en segon, un 10% en total. De les primeres 53 poblacions d’Espanya que es troben amb més immigrants, 31 són catalanes.

Emigració Espanyola

L'emigració espanyola va començar a l'Edat moderna. El segle XIX la major part dels Espanyols emigraven a Amèrica. Al 1973 va disminuir molt a causa de la crisi. Però s'ha produït una tornada important d'immigrants, sobretot procedents d’Europa. Especialment l'emigració de joves universitaris que acaben la seva formació científica a l'estranger, i de vegades no en tornen.

Conclusió

La immigració ha existit sempre, tot i que abans era més ben rebuda, i menys problemàtica. Avui en dia alguns immigrants ens han ajudat amb el tema de la crisi, agafen feines que els espanyols no volen fer, estan disposats a fer qualsevol cosa que se’ls proposi, estan aquí per intentar millorar les seves vides, guanyar diners i sobreviure. Han marxat del seu país arruïnats, amb la idea d’arribar aquí i que tot els sigui molt més fàcil, però ara hi ha el tema de la crisi econòmica. Avui en dia és molt difícil trobar una bona feina, que tinguis un sou bo i que t’agradi, els espanyols no accepten aquestes feines, en canvi els immigrants les accepten per molt  dolentes que siguin, treballen hores i hores, però el que cobren no és suficient. D’altra banda com que les condicions de vida no són gaire fàcils alguns immigrants han hagut de cometre alguns actes delictius.